Marija Lijić: Iznimno sam zadovoljna napretkom zdravlja moje korisnice

Nešto više od dva mjeseca, 30 žena s područja općine Đurđenovac pruža potrebnu skrb i njegu starijim i nemoćnim osobama u njihovim kućanstvima. U kratkom razdoblju jedna od zaposlenica, Marija Lijić, uspjela je doprinijeti napretku i poboljšanju zdravlja svoje korisnice, gospođe Zdenke Kragojević.

– U početku naše suradnje gđa Zdenka bila je nepokretna, nesamostalna, nosila je pelene, imala početak dekubitusa na stopalima i nije se služila desnom rukom. Uz brojne kronične bolesti (dijabetes, odstranjena štitnjača, srčani bolesnik, osteoporoza, astma), pala je i zadobila prijelom kuka i desnoga ramena. Oba prijeloma operirala je u isto vrijeme, jer zbog bolesti srca ne može dva puta primiti anesteziju. Rana od operacije kuka teško zarasta zbog dijabetesa, a desnom rukom ne može ništa – priča Marija.

Otkako su počele surađivati, kaže, gđa Zdenka je pokazala iznimnu volju za suradnjom kako bi se poboljšalo njezino zdrastveno stanje.

– Krećemo mazanjem stopala i nakon nekog vremena rane od dekubitusa više nema. Prilikom svakog susreta razgibavamo ruku, hodamo uz pomoć pomagala, razgibavamo prste na desnoj ruci. Gđa Zdenka danas nosi pelene samo po noći. Preko dana, polako i oprezno, ali ide na WC i ne treba pelene. Hoda bez pomagala, počela se koristiti desnom rukom – dodaje Marija, dodajući da trenutačno rade na učenju pisanja.

– Napredak je odličan i mislim da ćemo i pisanje kroz neko vrijeme savladati. S obzirom na početno stanje, puno smo napredovali. Naravno, toga ne bi bilo da gđa Zdenka nema želju i volju za napredovanjem i surađivanjem. Jako je lijepo znati da nekome pomažete i uživate u postignutim rezultatima – zaključuje Marija Lijić.