Dovršetkom velikog infrastrukturnog projekta počinje nova era održivog gospodarenja otpadom u Đurđenovcu

ZAVRŠNA KONFERENCIJA I OTVORENJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U OPĆINI ĐURĐENOVAC

Povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenje broja divljih deponija postalo je moguće u Općini Đurđenovac, gdje je proteklog utorka svečano otvoreno novoizgrađeno reciklažno dvorište. Svečanom otvorenju, na kojemu je sudjelovalo mnoštvo zainteresiranih mještana, prethodila je završna konferencija projekta, na kojoj je još jednom naglašeno kako će odlaganje papira, metala, plastike, elektronike, tekstila i glomaznog otpada u novom reciklažnom dvorištu biti potpuno besplatno.

Ispunjavaju se zahtjevi Zakona o održivom gospodarenju otpadom

– Današnji dan od posebnog je značaja za našu općinu i njezine stanovnike iz razloga što je dovršen jedan veliki infrastrukturni projekt, u sklopu kojega je izgrađeno i opremljeno moderno reciklažno dvorište. Naime, uz gospodarenje posebnim kategorijama otpada, ondje je omogućeno odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje problematičnog otpada, čime se ispunjavaju i svi zahtjevi Zakona o održivom gospodarenju otpadom – istaknuo je na konferenciji Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac, napominjući kako je realizacija ovog projekta još jedan pokazatelj uspješnog korištenja fondova Europske unije u njegovoj općini. Podsjetimo, cjelokupan projekt je vrijedan preko 2.3 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europske unije.

Reciklažno dvorište isplativije od divljih deponija

Načelnik Topalović je sumještanima otkrio i kako će reciklažnim dvorištem upravljati lokalno komunalno poduzeće Rad d.o.o., dok se već u prvoj godini, nakon ishođenja uporabne dozvole i puštanja u pogon reciklažnog dvorišta, očekuje prikupljanje oko 70 tona otpada. Upravo ta brojka posebno je impresionirala i Gorana Ivanovića, zamjenika osječko-baranjskog župana, koji je na konferecniji čestitao svima koji su radili na realizaciji ovog projekta.

– Ovo je nešto čemu težimo u Slavoniji, Baranji i Srijemu, jer je gospodarenje otpadom jedna od najvažnijih tema, iako se ponekad čini samo usputnom. Uzmimo za primjer samo divlje deponije, koji narušavaju izgled svakog područja i onečišćuju okoliš, međutim i sama njihova sanacija zahtijeva velike financijske izdatke. Tako je u razdoblju od 2003. do 2015. godine samo u Osječko-baranjskoj županiji bilo izdvojeno preko 100 milijuna kuna za njihovu sanaciju, dok sada napokon krećemo u novu eru održivog gospodarenja otpadom – zaključio je dožupan Ivanović, zadovoljan što će vrijednost sortiranja i recikliranja sada moći osjetiti i mještani Općine Đurđenovac, koji su se u kontekstu održivog gospodarenja otpadom već osvijestili na dosadašnjim izobrazno-informativnim aktivnostima u sklopu ovog projekta.

Nakon konferencije, Topalović i Ivanović su svečano otvorili novo reciklažno dvorište i s mještanima Općine Đurđenovac provjerili njegove mogućnosti i dostupnu modernu opremu, koja će, među ostalim, pomoći i pri lakšem zbrinjavanju kućnog komunalnog otpada.

O PROJEKTU

Projekt Građenje reciklažnog dvorišta u Općini Đurđenovac u razdoblju od 27.kolovoza 2018. do 27. studenog 2019. provela je Općina Đurđenovac, a ukupna vrijednost projekta je 2.325.477,50 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Općini Đurđenovac te provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti.

zavrsna-konferencija2
Visoki uzvanici na završnoj konferenciji povodom otvorenja reciklažnog dvorišta u Općini Đurđenovac

 zavrsna-konferencija4

zavrsna-konferencija3Na završnoj konferenciji govorili su Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac, i Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana

rezanje-vrpce
Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac, i Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana, prerezali su vrpcu na svečanom otvorenju reciklažnog dvorišta

otvorenje-reciklaznog-dvorista1

otvorenje-reciklaznog-dvorista2

Prisutni su provjerili mogućnosti i opremu novog reciklažnog dvorišta

ZA VIŠE INFORMACIJA

Tomislav Majsterić,
voditelj Odsjeka za gospodarstvo, gospodarenje prostorom graditeljstvo, urbanizam, stambene i komunalne poslove
opcinadjurdjenovac@po.t-com.hr
+385 31602018

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Općine Đurđenovac

strukturni_fondovi_banner