Završna radionica o gospodarenju otpadom

Tridesetak ljudi okupilo se kako bi poslušali treće i završno predavanje Tihane Škugor iz Unikoma o gospodarenju otpadom, ali i pogledali praktične primjere kojima je voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša demonstrirala razvrstavanje, recikliranje i zbrinjavanje otpada. Cijene odvoza otpada znatno su porasle prije gotovo godinu dana, do čega zasigurno ne bi došlo da su se počela poštivati pravila o razvrstavanju otpada, naglasila je.

Uskoro otvaranje reciklažnog dvorišta u Đurđenovcu
Bliži se datum otvaranja moderno opremljenog reciklažnog dvorišta Općine Đurđenovac za besplatno zbrinjavanje komunalnog otpada, nakon čega će se od mještana preuzimati otpad, izvagati i izdati im dokument s datumom, količinom i vrstom predanog otpada. Samim time Općina je na dobrom putu da izbjegne kazne koje, kao državi članici Europske unije, prijete i Hrvatskoj – do 2020. treba ispuniti cilj recikliranja komunalnog otpada od 50%. Do 2030. ograničenja za odlaganje primjenjivala bi se na sav otpad koji je pogodan za recikliranje. Države članice EU moraju poduzimati potrebne mjere kako bi se osiguralo da se do 2035. količina odloženog komunalnog otpada smanji na 10 posto ukupne količine (po masi) nastalog komunalnog otpada ili manje.

Savjeti za odgovorno postupanje s otpadom
Cilj izgradnje reciklažnog dvorišta je smanjenje kućnog komunalnog otpada i povećanje stope odvojeno prikupljenog otpada. Korištenje usluge za mještane Općine Đurđenovac bit će besplatno. Svim mještanima savjetuje se da razvrstavaju otpad – koristite plavi spremnik za papir, zeleni za staklo, crveni za baterije, žuti za PET ambalažu, a sivi za aluminijsku ambalažu. Prije nego što se odlučite na kupnju novog uređaja, pokušajte popraviti stari i ponovno ga iskoristiti, a uređaje koje ne trebate radije poklonite. Izvjegavajte stvaranje otpada – ovaj savjet možete primijeniti već prilikom kupovine; kupujte proizvode bez suvišne ambalaže.

Đurđenovac, 28. listopada 2019.