Matići u svom domu čuvaju prave povijesne zapise i vrt iz bajke


Ekipa projekta Zaželi bolji život u općini Đurđenovac provela je ugodan dan s dragim korisnicima, gospodinom i gospođom Matić, koji uvijek imaju zanimljive teme razgovora. Tako su nam ovoga puta otkrili da imaju mnoštvo rokovnika, odnosno bilježnica koje služe kao knjige uspomena na aktualne događaje i njihovu svakodnevicu. Gospođa Matić sve zapisuje već desetljećima, stoga se u rokovnicima mogu pronaći šarolike uspomene, mnoga lijepa iskustva te razna događanja u našoj općini i okolici. Također, ondje se nalaze i tužni trenutci koji su zauvijek ostali upisani u povijesti stvaranja naše države, pa je zabilježen i datum 31. ožujka 1991., kada je stradao mladi redarstvenik Josip Jović. Zabilježen je uistinu cijeli tijek Domovinskog rata – od rušenja zvonika u Sušinama, preko mnogih uzbuna i raketiranja, pa sve do završetka oslobodilačkih akcija hrvatske vojske.
Nailazimo i na lijepe uspomene iz vrta iz bajke, u kojemu cvatu visibabe, zumbuli, jaglaci, tratinčice i ostalo prekrasno cvijeće. To dobro zna cijela općina Đurđenovac, jer dvorište obitelji Matić svake godine u proljeće posjećuju skupine našeg dječjeg vrtića Jaglac, a razlog je upravo raznoliko cvijeće. Cijelo dvorište se zabijeli od visibaba – gledajući iz daleka, čovjek bi pomislio da je pao snijeg, a gotovo sva djeca cijeli život pamte sreću pri dolasku u ovo more predivnog cvijeća. Iza kuće prolazi rijeka.

Iza kuće prolazi rijeka, a kada smo se doselili u Sušine 70-ih godina rijeka nam je u zavoju odnosila zemlju. Odron je polako postajao sve veći i veći. Nešto se moralo poduzeti, pa sam tako prokopao novo korito kako bih preusmjerio rijeku i spriječio gubitak zemlje sebi i susjedima – priča nam gospodin Matić, ukazujući kako takav posao u današnje vrijeme mehanizacija odradi na brzinu, ali je tada je to bilo nezamislivo i zahtijevalo je veliku razinu snage, strpljenja i volje.
Za kraj smo razgovarali o vijestima, pa su nas Matići podsjetili na nešto čega će se sjetiti samo oni najstariji. Naime, dok nam danas informacije stižu sa svih strana, novosti iz svih krajeva svijeta udaljeni su od nas na dva klika na računalu ili pametnom telefonu. No, nije uvijek bilo tako, pa su nam Matići otkrili kako su se vijesti u Đurđenovcu nekoć širile. Naime, gospodin Zvonko Pipek vozio se po Đurđenovcu na biciklu te svirao trubicu u znak upozorenja. Možemo slobodno reći da je to bilo nešto slično kao notifikacija koja nam stigne na mobitel kada primimo poruku ili vijest. Nakon što se ljudi skupe oko njega, tada bi im Pipek pročitao vijesti. Nešto kasnije pojavili su se zvučnici na određenim lokacijama u mjestu preko kojih su se čitale vijesti i pratila razna događanja. A svakog petka čitale su se i priče za najmlađe koje su uvijek završavale s rečenicom: ”Pričat ću Vam svakog petka bez izuzetka”.