Rekonstrukcija građevine infrastrukturne namjene, prometnog sustava cestovnog prometa – nerazvrstana cesta oznake NC 075 u Općini Đurđenovac

Djelatnici tvrtke Osijek-Koteks d.d. započeli su pripremne radove za rekonstrukciju nerazvrstane ceste kroz naselja Krčevina i Beljevina.
Ovim projektom vrijednim 7,7 milijuna kuna uredit će se 5,2 kilometara ceste u Zagorskoj i Riječnoj ulici u naselju Krčevina te u Zelenoj ulici u Beljevini. Za projekt je odobreno 7,1 milijun kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a ostatak sredstava, prema riječima načelnika Hrvoja Topalovića, namjerava se namaknuti od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a na čije se programe Općina planira prijaviti.
Projektom se planira rekonstruirati kolnik, riješiti odvodnja oborinskih voda, a dijelom rekonstruirati i postojeći mostovi. Nova cesta spaja naselja Beljevinu i Krčevinu te je iznimno važna za stanovnike. Brojnim mještanima Beljevine skratit će put do općinskog središta u naselju Đurđenovac te omogućiti izlazak na županijsku cestu Đurđenovac – Šaptinovci. Zbog stanja kolnika prometovanje od Beljevine do Đurđenovca kroz naselje Krčevina problematično je za vozače motornih vozila, ali i za bicikliste, zbog čega su stanovnici negodovali. Prije pet godina mještani Krčevine u Zagorskoj ulici su organizirali i zbor mještana te se požalili općinskoj upravi zbog neodgovarajućeg održavanja ceste.
– Općinska uprava nije ignorirala potrebe mještana Krčevine, ali smo čekali na mjeru iz Programa ruralnog razvoja kako bi projekt prijavili na fondove EU-a, jer tu veliku investiciju Općina nije mogla sama isfinancirati – pojasnio je načelnik Topalović. Čekalo se zbog pripreme i usklađivanja svih dijelova projekta, ishođenja dozvola te provođenja postupka javne nabave.
– No bager je stigao, pripreme su počele i radovi napokon kreću. Nakon završetka radova, stanovnici Krčevine te Zelene ulice u Beljevini dobit će moderne ceste koje će poboljšati sigurnost i ubrzati komunikaciju u ovim prometnim pravcima – zaključuje Topalović.

Snježana Fridl