Zahvaljujući Gordani Martinović iz projekta Zaželi, Lora Lukavski je dobila invalidska kolica, ali još nema osnovne uvjete za život


U selu Krčevina, pred kraj Riječne ulice na broju 7, nalazi se trošna kuća Nade Lukavski, koja ondje skrbi o kćeri Lori – koja će uskoro ući u peto desetljeće života, a od rođenja je osoba s invaliditetom. Iako i sama teško hoda uz pomoć štake, Nada je redovno pješke odlazila u Đurđenovac po namirnice i lijekove, dok ju nedavno na tom putu, za kojega joj u jednom smjeru treba preko 45 minuta, nije zapazio jedan solidarni Đurđenovčanin. On joj je pomogao odnijeti namirnice, i kada je vidio koliko daleko i u kojim uvjetima Nada živi s Lorom, predložio joj je da se proba prijaviti kao korisnica projekta Zaželi bolji život u općini Đurđenovac. Tako se dogodilo sudbinsko upoznavanje s Gordanom Martinović, ženom zaposlenom kroz projekt Zaželi, kojoj se taman otvorilo mjesto za još jednog korisnika. Nada i Lora su se odmah povezale s novom prijateljicom, a Gordana je ubrzo uspjela pronaći i dobru osobu koja je Lori odlučila donirati invalidska kolica.

Vesela, nasmijana i puna života

Danas Lora još nema osnovne uvjete za život, ali uz pomoć majke i Gordane živi malo lakše, jer je uvidjela prednosti invalidskih kolica, pa zamračenu sobu često zna zamijeniti svježim zrakom u dvorištu, gdje u hladu uživa s kućnim ljubimcima.

Lora je uvijek vesela, nasmijana, puna života i nikada se ne žali, iako ne može hodati, a uz otežano disanje i slabu cirkulaciju, zbog teškog dijabetesa joj je oslabljen i vid. Međutim, uvijek govori kako će biti bolje i kako vjeruje da će uskoro prohodati, pa su joj i ova kolica unijela novu nadu – govori simpatična Nada Lukavski, koja zahvaljujući Gordani, također ne gubi optimizam.

Kupaonica bi Lori uvelike olakšala životLora obožava djecu i životinje, svima tepa i za sve ima umanjenice – bebice, dječica, mace, psići, gatalinčice. Srećom, sada joj je uz pomoć kolica cijeli svijet znatno dostupniji, ali njezin život još nije ni blizu lagodnog. Naime, iako radimo masaže i vježbe za pokretljivost nogu, ona nema osnovne higijenske uvjete, jer uopće nema kupaonicu. Tako ju majka mora kupati na dvorištu u lavoru, gdje ima jedna slavina – otkriva Gordana Martinović, dodajući kako dovoda vode ondje, ali kupaonica nikada nije sagrađena.

„U jednom kutu dvorišta se može pokušati napraviti barem vanjski tuš, pod kojega će Lora lako doći i kupati se pridržavajući se za zid, dok bi idealno bilo kada bi se uspjela urediti mala kupaonica u kući, jer će tako svima biti lakše“, predlaže Gordana, shvaćajući da su novci uvijek prepreka, ali se nada kako će se pronaći ljudi dobra srca koji žele pomoći obitelji Lukavski da ostvari osnovne uvjete za život.